Unboxing: Novinky od nakladatelství Grada

Tak se vám opět hlásím. Uznávám, že tentokrát trochu pozdě (když vezmeme v úvahu, že je dnes už 13. prosince), ale dřív to bohužel kvůli mé katastrofické vytíženosti nešlo. Čekání na fotky z posledních focení a sbírání dostatečného množství materiálů na předvánoční post mi zpestřila nečekaná nabídka od nakladatelství Grada. :) 

Jejich oslovení ke spolupráci mne velice potěšilo, protože letos jsem na blogu zmiňovala dva tituly, které si našly cestu do mé knižní sbírky. (Konkrétně jde o Malé černé a devět žen a o Sběratelku parfémů, kterou jsem dostala k narozeninám od mámy.) Tentokrát šlo ale o úplné novinky. Přesněji o knihu Zažít Alpy, která je cestopisem a kuchařkou po čtyřech státech (Itálie, Francie, Rakousko a Švýcarsko) a Novodobí dobrodruzi, která je o hledání smyslu života v divočině. Také jsem měla možnost si vybrat jednu knihu pro radost, takže jsem po dlouhém rozmýšlení zvolila příběh Poslední rivalka Coco Chanel.


Ačkoliv jsou obě novinky moc krásné, k srdci mi víc přirostl titul Zažít Alpy, který člověka seznamuje s tradičními, ale i inovativními recepty z každé alpské země. V Rakousku nechybí špekové a sladké knedlíky, špecle a klobásy, v Itálii se naučíte bombardino a těstoviny na pět tisíc způsobů, ve Francii omrknete dezerty a ve Švýcarsku ulovíte recept na horkou čokoládu s alpskými bylinkami, nebo na ricolovou zmrzlinu. (Je tam toho ale ještě mnohem víc.)



Kromě krásného přebalu na vás čekají úžasné fotky jídla a nápojů a hodně detailní postupy, včetně uvedené náročnosti. (Třeba u Aljašky v plamenech je napsáno, že recept je středně těžký, když použijete kupovanou zmrzlinu a náročný, když se ji rozhodnete vyrobit.) U toho jsou ještě zajímavosti z každé země. Celkově to na mne působí hrozně sympaticky a mile. Především i proto, že jsem (až na Francii) ve všech zemích byla, takže se o nich ráda dozvím něco víc. 



Druhou zmíněnou novinkou je kniha Novodobí dobrodruzi - Hledání smyslu života v divočině. Ta pojednává o lidech z celého světa, kteří se rozhodli změnit svůj život. Třeba proto, že měli nějaký koníček, či sen, nebo se museli nějak vyrovnat se ztrátou svých blízkých. A tak se uchýlili do přírody a rozhodli se pokořit své limity (jsou zde kapitoly o lezení po ledovci, o surfaři z Islandu, nebo o ženách, které se rozhodly pro volné lezení po strmých skalních stěnách), nebo se rozhodli, že budou vyrábět funkční outdoorovou výstroj, které jsou věnované i některé z kapitol. Jiné jsou trochu překvapivě eseje (které hovoří například o tom, aby ženy chodily více do přírody). Všudypřítomným tématem je pak i ochrana životního prostředí.




Na téhle knize se mi kromě fotek líbí to, že některé příběhy vedou člověka k zamyšlení. V jedné z prvních kapitol vidíme běžce, který se v létě snaží pokořit se svým kamarádem horu s velkým převýšením. (Ne na kole, ale během.) Na cestě měli zpoždění a věděli, že se blíží horší počasí (na což je upozornili i lidé, kteří šli v opačném směru dolů). A tak se rozhodli, že než aby zbytečně riskovali, vrátí se zpátky do bezpečí a užijí si pohled na krásnou přírodu, kterou nevnímali, když se pracně škrábali nahoru. (Takže to jasně ukazuje, že ne vždy má smysl se přepínat, když člověk stejně ví, že to nikam nevede, nebo to špatně dopadne.)


K poslední knize, která pojednává o rivalitě Coco Chanel a Elsy Schiaparelli vám zatím nic neřeknu, protože dočítám Něžná je noc od F. S. Fitzgeralda. Ale hodně si od toho slibuji, protože obě návrhářky byly velmi kreativní a soutěživé. Rozdíl je jen v tom, že obliba Chanel přetrvala až do dneška, zatímco salon Schiaparelli propadl do temna. (I když podle všeho stále ještě existuje a účastní se Haute Couture přehlídek.)



Tímto ještě jednou děkuji vydavatelství Grada za krásný předvánoční balíček.

Jaké knihy jste v poslední době četli vy?


Komentáře

  1. Vypadá to na skvělé knížky, určitě bych si je také někdy ráda přečetla, zvláště tu Poslední rivalku. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zažít Alpy... to zní jako položka na mém cestovatelském wishlistu. :D :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Vážená uživatelko, uživateli, děkuji za tvůj komentář.

Tvůj e-mail a osobní údaje, které mi odesláním komentáře dáváš k dispozici, budou využity pouze k tomuto účelu, kterým se rozumí přidání komentáře, včetně běžné statistiky návštěvnosti webu pro osobní účel.

Oblíbené příspěvky