Fashion Revolution: Ze starého nové

Není tomu tak dávno, co jsem přišla na projekt Fashion Revolution, který se zabývá udržitelnou módou a snaží se o zodpovědnější chování oděvního průmyslu.

Tato myšlenka mne zaujala, proto jsem se rozhodla přijmout výzvu, ve které vám představím několik způsobů, jak můžete obohatit svůj šatník bez toho, aniž byste museli nakupovat zbrusu nové kousky.
Ještě předtím, než se do samotného udělování tipů pustím bych ráda zmínila, že sama se těmito postupy řídím, (pokud to jde).

Jako první možnost se nabízí návštěva second-handu: Second-handy mám celkem v oblibě, protože v nich za pár korun můžete často narazit na opravdu krásné kousky. Mnoho lidí je má stále ještě spojeno s tím, že se jedná o oblečení někoho jiného, které by na sebe nevzali. Případně zboží ze second-handu považují za něco, co už nikdo nechce kvůli nějakému defektu. Z vlastní zkušenosti ale mohu říci, že při troše koncentrace můžete narazit na zachovalé či úplně nové šaty. Osobně se nevyhýbám ani kouskům, které nejsou ve zcela top stavu, protože mnoho skvrn lze vyčistit a případné díry ve švu/podšívce lze vyspravit, aniž by si toho někdo všiml.

Sympatické je mi také to, že v poslední době se rozrůstá síť second-handů, které přispívají na charitu nebo humanitární pomoc. Příkladem může být například Humana v Brně.

,,Nákup'' v babiččině skříni: Další z mých oblíbených činností. Když babičky kramaří, obvykle je to provázeno detailním popisem dané doby a kam byl který kousek nošen. Takto se ke mě dostal například rodinný šperk z dob 2. světové války, nebo zachovalá kožešinka ve formě čepice a nákrčníku. 
Zvláště v tom druhém případě dodávám: Pokud po tomto artiklu neskonale toužíte, a to z jakéhokoliv důvodu, vždy navštivte nejprve tetičku nebo babičku, (případně second-hand). Je u nich velká pravděpodobnost, že něco takového v minulosti nosily. Získáte tak vintage kus a nebudete podporovat dnes již tolik diskutované kožešinové farmy. Vždy chtějte znát původ tohoto zboží.* Pro případné rýpaly: nepodporuji prodej nových kožešin. 

*Je mi úplně jasné, že se vyrojí spousta nesouhlasných reakcí na toto kontroverzní téma. Proto bych vám doporučila přečíst si tento článek na iDNES: Odmítání kožešin je novodobý předsudek, říká Tamara Suchá

Z šatníku do šatníku: Ať už je to vaše maminka, sestra, nebo kamarádka - obvykle se jim ve skříni hromadí kusy, které už jim k ničemu neslouží. Buď jim nesedí velikostně, nebo stylově. Není však potřeba tyto kusy hned vyhazovat. Pokud máte něco, o čem taktéž víte, že neunosíte, zkuste zprostředkovat malou výměnu šatníku. 

Můj tip: Pokud mne i přesto trápí hromada oblečení, které nikdo nechtěl, vyberu kusy v dobrém stavu a věnuji je diecézní charitě. Opuštěné matky s dětmi a jiní potřební tento krok ocení.

Ve všech případech se jedná o drobnosti. Pokud se jimi však bude řídit valná většina z nás, můžeme významně přispět k rovným podmínkám v oděvním průmyslu a významně odlehčit životnímu prostředí.




Komentáře

Oblíbené příspěvky