A jaká je tvoje škatulka?

Krásné pondělní odpoledne všem!

Dnešní článek jsem se rozhodla věnovat dalšímu tématu se kterým se během svého života setká téměř každá modelka. 

Dnes si povíme něco o ''škatulkování''.

Znáte to - zaujal vás jeden fotografický směr, kterému se rozhodnete věnovat. Někdo miluje fotky street style, další glamour, fashion nebo beauty. Tomuto směru se velmi věnujete a baví vás. Já například začínala jako klasická fanynka alternativních stylů jako metal a gothic. 

Jenže...

Postupem času se začnete rozhlížet kolem sebe. Vidíte něco zajímavého a říkáte si - neměla bych to také zkusit? Přeci jen, čím více různých stylů zvládáte, tím je vaše šance na úspěch vyšší. A tak začnete s něčím (pro vás) úplně novým. A jste dokonce rády, že jste se po dlouhé době dostaly k něčemu jinému než co obvykle děláte.

                      
Foto zleva abonas.com & Arathan photography.

Foto & úprava: MiOn photo / Michal Onderlička

A v tom se začnou z vašeho okolí ozývat hlasy: ''Ale cos dělala předtím bylo lepší.'', nebo ''Máme tě rádi proto cos dělala předtím a co je pro tebe obvyklé.'' a tomu podobné.

Najednou vyvstává otázka - opravdu by se měla modelka zacyklit v něčem, co je pro ni typické? Není přínosnější, pokud je schopná přinášet i něco nového a odlišného? Každá z nás má samozřejmě své signifikantní rysy, které jí předurčují úspěch v určitém odvětví. Je jedno zda mluvíme o vlasech, rysech tváře nebo o tom, že se zaměřuje na jeden konkrétní styl.
V samém začátku své tvorby jsem se ráda zabývala konkrétním druhem fotografií, ovšem postupem času mne přepadla touha zavítat i do jiných oblastí. Třeba mi to půjde - a jak jinak to zjistím, pokud to nikdy nezkusím?

Netvrdím, že máte zavrhnout vše co jste dělaly do teď a stát se kompletně jiným člověkem. Spíš mi připadá být škoda, když (sama ze své zkušenosti) vím, že modelka, která by byla schopná nafotit módní lookbook značky nedostane zakázku, protože zadavatel vidí jeden konkrétní styl a vzhled. Protože si nebude jistý, zda by jste se jako modelka dokázala přizpůsobit. Zda její stylová image není tak silná, že by se nedobral požadovaného výsledku. A přitom neví, že holka v keckách a s naraženou kšiltovkou by dokázala skvěle prodat i (například) svatební šaty.

I pro mne je toto velmi složitá otázka. Zda se věnovat tomu co dělám obvykle na úkor vlastních tužeb, nebo se řídit svými tužbami a snášet za to vlnu různých poznámek. 

Nejlepší z nejlepších zvládne obojí.


Komentáře

  1. Trochu mě v Čr mrzí jeden fakt. Dost lidí je tady stále konzervativních. Tedy jsem mohla i vidět, kdy modelka nechtěla jít mimo svou škatulku právě kvůli strachu z ohlasu. Ale myslím, že je to kravina. Blbci a závistivci jsou všude. A dívka by si měla plnit sen. Nejen tehdy kdy je rozverná a láká ji mnoho stylů, ale i ve své škatulce. Je důležité zkoušet nové věci a rozšiřovat si obzory. Navíc pokud modelky, které jsou na očích ukážou světu, že není třeba být konzerva. Bude to jedině dobře, mohlo by to lidem otevřít, oči. Uvolnit mysl. Ale je to jen sen,... možná ve světě, tam to funguje. Ale u nás? Jen v menších komunitách je méně zábran, v široké veřejnosti naší malé země je to stále stejně smutné. :/

    Nechť jdou modelky svou cestou a nehledí na zlé lidi okolo :)

    Neko M.H.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Vážená uživatelko, uživateli, děkuji za tvůj komentář.

Tvůj e-mail a osobní údaje, které mi odesláním komentáře dáváš k dispozici, budou využity pouze k tomuto účelu, kterým se rozumí přidání komentáře, včetně běžné statistiky návštěvnosti webu pro osobní účel.

Oblíbené příspěvky