Výstava betlémů v Letohrádku Mitrovských

Vánoce už jsou sice zdárně za námi, to ale neznamená, že bychom nemohli ještě malou chvilku setrvat ve sváteční náladě.

Pokud vás baví tradice a rádi objevíte něco nového, pak určitě zajděte na každoroční výstavu betlémů do Letohrádku Mitrovských. Ta je v letošním roce doplněná i o dioráma, které návštěvníkům představuje život Krista.


Na tuhle výstavu jsem se těšila. Hlavně proto, že jsem nikdy neměla příležitost ji navštívit. Tentokrát jsem však na výstavu zamířila mezi svátky spolu s mámou, která taktéž projevila touhu ji vidět.

O tom, že je tato výstava hodně populární svědčí i fakt, že po příchodu nebylo v letohrádku k hnutí. Nejen tedy kvůli řadě vystavených exponátů, ale také pro velký příval návštěvníků, kteří si taktéž chtěli zpestřit své sváteční dny.


Krom tradičních českých betlémů jsou v letohrádku k vidění i betlémy z jiných koutů světa. Na první pohled nás zaujal betlém z Afriky a Mexika. Zvláštností bylo také to, že jsou všechny kousky vyrobeny z naprosto odlišných materiálů. Na některé byla použita pálená hlína, na jiné papír, dřevo, kukuřičné šustí, sklo i mramor.

Celé výstavě pak dodávají tu správnou atmosféru stromečky, adventní věnce a další tradiční předměty, které máme s tímto obdobím spojené.




Nakonec jsme si chvilku počkaly a navštívily dioráma, které se nachází ve sklepním sále letohrádku. To představuje Kristův život, počínaje od momentů před jeho narozením, až po jeho povstání z mrtvých. Ke každému momentu byl zhotoven audio záznam, takže se nemusíte bát, že by vám něco uniklo, či byste něco z výjevu nepochopili.

Celé povídání trvá asi 25 minut a je možné u něj sedět na židli. Což je dobře, protože za dobu naší návštěvy jsme potkaly spoustu starších lidí a dětí. 


Celá výstava je v Letohrádku Mitrovských k vidění až do 13. ledna. Otevřeno je zde každý den, mimo pondělky.

Za sebe a svoji mámu mohu tuto výstavu vřele doporučit. :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky