Hon za diamantem: mystérium foto lokací

Slunce svítí, čas poskočil o hodinu vpřed, (k velké nelibosti mnohých, včetně mé osoby), a spolu s ním je tu další článek. Tentokrát jsem se rozhodla zaměřit na jeden věčně aktuální problém ze světa fotografie. Není jím nic jiného, než hledání vhodné lokace.

Hledání vhodné lokace je doslova lov, kdy se každý snaží urvat to nejlepší a co možná neokoukané místo, které bude chránit jako oko v hlavě.

Jenže - kde takové místo najít?

Bude to znát jistě velká spousta fotografů - nápad by byl, modelka a styling také, ale co s místem? 

Král? Fotka, kterou jste mohli vidět na výstavě Tomáše Melicha začátkem letošního roku. Fotku jsme pořídili 31. prosince 2016 v opuštěné továrně. Byla zima a v trávě jsme našli uřízlou prasečí hlavu. Chuťovka.

Když je zima, není vhodný interiér a když zase teplo, na stejných místech fotí všichni. A protože umělci jsou na originalitu tak trochu hákliví, naše touha posouvat hranice dále nás nutí přemýšlet nad tím, co ještě nikdo neobjevil, (či přinejmenším nepoužil). 

Proto se občas stane, že se jako modelka dostanete na místa, kde byste technicky vůbec neměla být. Jako třeba ve staré, opuštěné továrně, která tak, tak stojí. Občas také realizujete tajná focení na místech, která jsou určena k něčemu úplně jinému. Stává se z vás doslova tajný agent, který dává pozor, aby nebyl přistižen. To vše jen pro několik vydařených fotek. (Aneb, zeptejte se na možnost focení v zajímavém interiéru kavárny - budete se divit, ale některé nabízí hodinový pronájem prostor za cenu, který činí minimálně polovinu vašeho měsíčního nájmu.) A jakožto hobby fotografové a modelky nemáte nejmenší potřebu své náklady na focení TFP maximalizovat.

Jenže - dá se s tím něco dělat?

Těžko říci.

Historická centra měst budou na ráně vždy, a to včetně památek. A bohužel, není zde velká šance, že byste nafotili něco, co před vámi ještě nikdo nezachytil. Okrajovější části měst a zapadlé zahrádkářské kolonie skýtají příležitostí k focení trochu více, ale po čase zjistíte, že je to stále na jedno brdo. Brownfieldy a staré továrny zase na sebe poutají příliš mnoho pozornosti. Proto zjistíte, že měsíc od vašeho focení tam fotí dalších pět lidí. Nehledě na to, že bývají mnohdy v havarijním stavu. Osobně se od nich tedy raději držím dále, pokud je to alespoň trochu možné. (Krom spuštění alarmu můžete také riskovat úraz, nebo srážku s partou společenských vyvrhelů, kteří místo obývají.)

Jak tedy tento problém s nedostatkem foto lokací vyřešit?

Vždy mějte oči otevřené. Pojedete do části města, kterou neznáte a narazíte na velmi fotogenickou zeď, park, kostel či jiný prvek, díky kterému se vám v hlavě začne odvíjet námět a scénář příštího focení. A pokud i přes zvýšenou pozornost nemáte štěstí, pak doporučuji zvednout zadek a opustit své obvyklé místo působení. Divili byste se, kolik malebných zákoutí může skrývat vesnice či městečko, které je od vašeho města vzdálené jen několik minut cesty.

Hledání lokací tedy bude vždycky boj. Ale s trochou snahy a myšlením mimo obvyklý rámec můžete nalézt něco zcela mimořádného. Něco, co si jako fotograf/modelka budete střežit jako nejvzácnější diamant.


Komentáře

  1. Jak výstižné!

    Jen mě tak napadá, míst je dost, ale lidé jsou líní.
    Byla jsem totiž půl roku ve velmi zajímavých Odrách. Ale když jsem nějakému z fotografů o kouzelném místě napsala, vždy mi řekli zda spíše já nemohu dojet za nimi. Přitom se jednalo nanejvýše o hodinu cesty - neměla jsem problém jim to proplatit. No prostě hrůza, lidi by chvíle cestování zřejmě zabila. A pak si stěžují, že nemají kde fotit. No jo, když ono člověk nesmí sedět zahnízděně jen na jednom místě. :D :)

    Ale to ty jistě dobře znáš... ať se ti daří a lokace tě tolik neděsí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy je to trochu oříšek, to je fakt. I s tou ochotou někam jezdit. Na druhou stranu, pak si lidé nemohou stěžovat, že jsou lokace vyzobané, nebo poskytování zajímavých prostor extrémně předražené. (A to mluvím ze zkušenosti, kdy na moji otázku ohledně pronájmu na focení v jedné kavárně chtěli 4K za hodinu.)

      Vymazat
  2. Suprově napsaný článek - já osobně, když prohlížím práci fotografů, tak miluju právě ty továrny a opuštěná místa. Stejně ztak ale i fotky z přírody - takový tajemný les, to je něco :)

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle problém není problém jenom fotografů a modelek, ale i lidí, kteří hledají nějaké místo, které by bylo jenom jejich. Nějaké originální a krásné místo, na které by nikdo jiný nepřišel.

    Jinak to s tou prasečí hlavou mě dost vyděsilo! :D
    Super článek! ♥ :)
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Vážená uživatelko, uživateli, děkuji za tvůj komentář.

Tvůj e-mail a osobní údaje, které mi odesláním komentáře dáváš k dispozici, budou využity pouze k tomuto účelu, kterým se rozumí přidání komentáře, včetně běžné statistiky návštěvnosti webu pro osobní účel.

Oblíbené příspěvky