Bookujeme: Jak si vybudovat portfolio?

Otázka, která trápí patrně každou začínající modelku - Jak si vybudovat portfolio a neutratit majlant? 

Na samý začátek musím říct, že způsob budování portfolia (také jinak booku), se liší v případě, kdy se rozhodnete pro dráhu freelancera na vlastní noze, nebo jste se dostali do agentury. Od tohoto momentu se totiž budování booku maličko liší.

Pokud máte to štěstí a vybere si vás některá z renomovaných agentur, sama se o vystavení vašeho booku postará. Patrně si budete muset zaplatit profesionální fototest (ale to se liší agentura od agentury), ale další fotografie do něj zařazené by měly být z vašich realizovaných zakázek.

Některé agentury modelce zhotoví book zcela zdarma, jiné si ho od vás nechají komplet zaplatit. Opět - záleží, ke komu se upíšete.

Jenže - co dělat v případě, že si jedete po vlastní ose a nikdo se o vaši propagaci nepostará?

Inu, má to i své výhody. 

První, co bych vám doporučila, je zapsat se do některé ze skupin určených focení TFP (ve zkratce nabídnete svůj čas za vyhotovené fotografie, které budete moci použít vy i fotograf). V těchto skupinách máte šanci oslovit schopné fotografy, návrháře a make-up artisty v rámci jejich vlastních projektů. Chce to však čas a šťastnou ruku při výběru.

Foto & úprava: DAR studio

Co rozhodně platí pro oba případy je to, že vaše portfolio by mělo obsahovat co nejvíce z různých žánrů. Může jít od fantasy a módu, přes umění až k extravaganci, glamouru a boudoir, ale rozhodně by vám neměly chybět úplně obyčejné ''snap'' fotografie. A to z důvodu, že vás někteří fotografové a potenciální klienti budou chtít vidět takové, jak skutečně vypadáte, což pod nánosy make-upu a pod photoshopem nejde vždy úplně poznat.

Z historek přátel fotografů vím, že není nic horšího, než když se domluvíte se super modelkou a na focení vám přijde popelka, která si na fotkách není ani trochu podobná.

Co do formy - v dnešní době je tištěné portfolio trochu méně populární, než tomu bylo dříve, ale i přesto je na agenturní úrovni doporučováno. Pokud však chcete s focením začít jako s koníčkem, zaměřte se na sociální sítě a zhotovení tištěné verze odložte na neurčito. Možná ji někdy budete potřebovat, ale pro začátek ji až tak nutně potřebovat nebudete.

Ať tak či onak, focení by měla být hlavně zábava. A pokud ještě přináší něco navíc, berte to jako příjemný bonus.

Komentáře

  1. Super článek! Ta fotka je nádherná! Zajímalo by mě více o tvém portfoliu a kariéře modelky! Třeba tvoje začátky, a tak... Moc bych uvítala o tomto tématu článek, pokud si ho tedy už nevydala, to se když tak omlouvám. :/
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)

      Co se týče začátků, zatím jsem o tom vyloženě nic samostatného nenapsala, ale můžeš se podívat na úplně první článek na bloggu a v tomto ohledu by tě mohl zajímat. Každopádně - do budoucna samostatný článek zvážím.

      Vymazat
    2. Dobře. :) Děkuju moc! <3

      Vymazat

Okomentovat

Vážená uživatelko, uživateli, děkuji za tvůj komentář.

Tvůj e-mail a osobní údaje, které mi odesláním komentáře dáváš k dispozici, budou využity pouze k tomuto účelu, kterým se rozumí přidání komentáře, včetně běžné statistiky návštěvnosti webu pro osobní účel.

Oblíbené příspěvky