Ze života modelky: Agentura - ano, nebo ne?

Krásné nedělní odpoledne všem!

V dnešním článku jsem se rozhodla věnovat opět něčemu trochu více techničtějšímu. Vzhledem k tomu, že agentury jsou s modelingem poměrně úzce spjaty, bylo jen otázkou času, kdy se o nich objeví něco na blogu.

Ještě než se však pustím do samotného tématu bych ráda řekla, že nijak zatvrzele nezastávám postoj ani jednoho tábora. Ačkoliv se budu rozepisovat o některých praktikách, které se ke mě nějakým způsobem donesly, neznamená to, že dobrá agentura neexistuje a nemůže vám pomoci. Také vám ale sdělím, kdy je lepší zastupovat samu sebe. Díky tomu se ty z vás, pro které je toto téma aktuální, mohou rozhodnout o svém dalším postupu. :)

Pro začátek by se asi hodilo říci, že v ČR máme velké množství agentur. Od toho se také odvíjí velmi široké spektrum jejich kvality a úspěšnosti, co se týče hledání práce pro své svěřenkyně a svěřence. Velmi často se můžete setkat s nejrůznějšími školami modelingu, agenturami, a od nedávna také dokonce s letními tábory, které mají dívkám vštěpit znalosti a dovednosti z tohoto odvětví.

Co je však bezesporu největším problémem je fakt, že mnoho dívek, které si přejí stát se modelkou, neprojdou skrze vstupní castingy. A to nejen z důvodů váhy, ale i výšky či věku. Ne zrovna zřídka se stává, že když to slečně nevyšlo u prestižní agentury, přechází k těm méně kvalitním, které buď nejsou schopné zajistit jí práci, neustále ji zatěžují nejrůznějšími poplatky (protože ten přísun peněz se přeci odněkud vzít musí, pokud není štěstí na zakázky, že?), nebo dívky nutí do těch nejpofidérnějších nabídek (v tom nejhorším případě).

Nebudu se zde rozepisovat o vstupních parametrech těch nejlepších agentur. Jejich hlavním důvodem (a současně i problémem) je fakt, že světové modelky se musí vejít již do ušitých modelů. 

Abych však agenturám pouze nekřivdila - velkou výhodou je, že si práci nemusí dívka hledat sama, agentura ji zprostředkuje a vybaví veškeré potřebné papíry a podmínky. Modelka se tak nemusí, ve většině případů, o nic starat. Pokud někam jede, také jí velmi často zprostředkuje ubytování a letenku. Některé dívky dokonce dostávají od agentury kapesné. V případě, že má dívka v novém prostředí problémy, je ve většině případů řeší opět agentura.
Jako stinnou stránku bych však viděla to, že v případě nekvalitní agentury dívce při výjezdu hrozí nemožnost dostat se zpět domů v případě nějakého vážnějšího problému. Neodpracovala jsi? Nevrátíme ti doklady a jsi odkázána na naši milost a nemilost. Agentura vám také může,(a pravděpodobně to i udělá), strhnout provizi za zprostředkování zakázky. A o dělení ve váš prospěch asi spíše nepůjde. Některé agentury také po vás mohou požadovat exkluzivitu, případné trvání smlouvy po určitou dobu. Samozřejmě s tučným penále, pokud od smlouvy odstoupíte dříve.

                                          Foto: https://www.facebook.com/MarekKolarikFoceni/

Oproti tomu se možná bude zdát, že pracovat sama na sebe jako modelka je podstatně výhodnější. Možná ano, ale jak v čem.

V první řadě musím zmínit, že pokud se pro tuto dráhu rozhodnete, bude vás váš kariérní postup stát velké úsilí a mnoho práce. Minimálně z důvodů, kdy za vámi nestojí tým poradců a lidí, kteří ''vše zařídí''. Vše se musíte naučit sami. Také focení booku, přehlídky, reklamy a veškerá administrativa s těmito věcmi spojená, padá pouze na vaši hlavu. 

Kdykoliv vyjedete do zahraničí, hradíte si veškeré výlohy ze svého. Pokud se vám podaří zařídit si placenou zakázku, také si ji budete muset zaevidovat a odvést z ní daně (jelikož modeling spadá do činnosti OSVČ). Pokud si zakázku nezajistíte, pak máte smůlu a nikdo vám nic nedá. 

Oproti agentuře máte také nevýhodu v tom, že se budete muset v terénu zorientovat samotní - nejedete po skupince agenturních modelek. Musíte se domluvit a nikdo vám, v případě nouze, nehodí záchranné lano. Jste zkrátka zodpovědní sami za sebe. Na druhou stranu - můžete si sami vyjednat podmínky spolupráce a v případě, že se vám něco nezdá, nebo to situace vyžaduje, sbalíte si věci a prostě jedete pryč. Pro některé je bonusem to, že se o výsledný obnos nemusí s nikým dělit (krom FÚ).
Největší výhodou je však to, že můžete prodat sami sebe, aniž byste splňovali požadavky klasického světa modelingu. Takže má šanci uspět opravdu téměř každý. Ale málokdo má na to tu trpělivost a nervy.

Co si vy, budoucí modelové a modelky, vyberete, je především na vás. V zásadě lze říci, že kladné i stinné stránky mají obě varianty. Každá v něčem trochu jiném, ale v zásadě nemůžeme říci, že by jedna varianta byla výrazně výhodnější, než ta druhá. V obou případech však beze zbytku platí staré známé ,,Důvěřuj, ale prověřuj.'', aby vám nakonec nezůstaly oči pro pláč. 


Komentáře

Oblíbené příspěvky