Dovolme si být společensky nepřijatelní.

Krásnou sobotu všem!

Dnešní článek bude spíš jeden z těch kecacích. Před námi jsou Vánoce a konec roku a to je předzvěst velkých stresů a nároků okolí na naše výkony.
Ale nenechte se mýlit - tento článek je totiž univerzální a lze ho využít jako inspiraci kdykoliv to bude potřeba.

Já osobně jsem v posledních několika týdnech prodělala velkou spoustu změn. Měla jsem potřebu se odpoutat od všeho starého, nevyhovujícího nebo toho co mne nenaplňuje a to s sebou přináší takový ten divný pocit vnitřní frustrace, kdy přemýšlíte čím to odložené nahradíte. A je jedno jestli se jedná o vyhazov z práce a hledání nové, o to, že rozprodáte půlku věcí z šatníku které už vám k ničemu nejsou, končíte a začínáte nové vztahy s lidmi nebo se z čista jasna rozhodnete pro nový životní styl.

Ta frustrace z toho že jste něčemu věřili a ono to nevyšlo, bylo to jiné nebo se to zdálo být něčím jiným než tím co to reálně bylo, tu prostě bude vždy. Jenže - co s tím? Jak neztratit chuť do života a naopak dostat spoustu nové energie k velkým změnám? Jak dosáhnout toho nezdolného optimismu že to dokážeme?

Mám štěstí že mám velice duchovně zaměřenou kamarádku která, když jsem si jí vylila srdce o tom jak je to v poslední době všechno zmatené, mne uklidnila že vše je v naprostém pořádku. A že vše to co se mi právě děje je přesně takové jaké to má být.

Krok číslo jedna je si tedy uvědomit, že i to zdánlivě špatné co se vám děje má nějaký důvod. Pokud skončíte v práci, pravděpodobně jste dlouho stagnovali a je potřeba (klidně i násilně) vás donutit jít dál. Najít si novou příležitost. Pravděpodobně lepší.
Pokud vám nevychází vztahy, máte pravděpodobně pracovat více sami na sobě a na tom, aby jste příliš nelpěli na lidech okolo sebe, protože nejdůležitější vztah je váš vztah k sobě samému. Žádný muž či žena vám nemůže dát pocit vlastní dostatečnosti. Tu musíte najít sami v sobě.

Že pokud se vaše situace opakují stále dokola a vy se jim aktivně bráníte, pravděpodobně nutně potřebujete zpracovat myšlenky a emoce které vám s sebou přináší. Teprve až se rozhodnete si vědomě prožít pocit strachu, vzteku a další ne tak moc společensky akceptované emoce zjistíte, že sled stejných událostí se najednou přerušil. Svoji lekci jste již zvládli a proto není potřeba ji znovu opakovat. A naopak čím více se bráníte, tím vaše lekce bude tvrdší a bolestivější. Berte tedy věci takové jaké jsou. A nebojte se ani negativních emocí, protože jsou vaší součástí, stejně tak jako ty dobré.

Že pokud se snažíte stát násilně optimistou, budete frustrovaní. Je to jako skákat na jedné noze. Jak dlouho to vydržíte než spadnete na zem? Přirozený stav je rovnováha. Žádné extrémy se nekonají. 

Radujte se i z maličkostí. Pusťte si film, oblíbenou písničku, začněte číst knihu na kterou nebyl čas. Nesmíte zapomínat na to že i vy jste důležití. Pokud by jste se div rozkrájeli pro druhé, dovolte si být občas společensky nepřijatelní a buďte trochu sobci.

Čtěte nebo sledujte někoho inspirativního. 

Dělejte bláznivé věci. A nebojte se odsudků okolí protože to si stejně dělá víc hlavu s tím co si o něm budete myslet vy.

Meditujte. Tato věc je jedna z nejúčinnějších věcí které znám. Několik minut meditace denně s vámi udělá divy. Asi se z vás nestane buddhistický mnich ale zjistíte, že jste mnohem klidnější a vyrovnanější. Na youtube existuje velká škála hudebních mixů - od energických až po ty vyloženě relaxačních a uvolňujících. Hlavně nezapomeňte na správné dýchání!

Rozmazlujte se. Uvařte si své oblíbené jídlo, otevřete si láhev vína, dopřejte si dlouhou bublinkovou koupel nebo procházku. Cokoliv vás napadne. Nejdůležitější osobou jste vy sami.

Doufám že vás tento článek trochu inspiroval a že vám trochu uleví při (nejen) Vánočních stresech. Není nutné dodržovat všechny body z tohoto článku k dosažení dobré nálady ale pokud je ze zvědavosti zkusíte dodržet, uvidíte ten rozdíl.



A když všechno ostatní selže, pak přišel čas na sladké hřešení s přáteli.

Komentáře

Oblíbené příspěvky