Zhlédnuto: Krimi korejská dramata

K asijské kultuře mám celoživotně velmi blízko, takže to nejspíš byla jen otázka času, kdy se dostanu i ke sledování K-dramat, ke kterým se dostanete na YouTube, případně na službě Rakuten. Do konce prosince jsem jich viděla už několik. Převládala hlavně ta, která měla krimi zápletku. (O jiných, spíše romantických, si třeba povíme něco někdy příště.)

Musím říct, že jakmile se podíváte na jednu věc, přijdete tomu na chuť. Tím spíš, že zápletky bývají mnohem zajímavější, kvalita produkce je úplně někde jinde a celkově mají Korejci dobrý smysl pro vytvoření vyvážené atmosféry. (Což lze číst tak, že skutečně napínavé thrillerové scény dovedou na jiných místech doplnit lehce komickými prvky.) Také jsem si během sledování seriálů všimla několika často se opakujících motivů. Skoro vždy je tam nějaký technologický startup, rodinná (mocná) korporace, ve které členové intrikují jeden proti druhému, případně je tam jeden a víc psychopatů. (Což už mi přijde tak trochu jako fascinace. Vzhledem k tomu, že v Asii jsou mentální choroby a problémy spíš tabu.)

Na co bych vám tedy doporučila se v brzké době podívat?


I picked up a celebrity on the street je taková spíš oddechovka, ale se silnou krimi zápletkou v pozadí. Když jsem na začátku viděla hlavní ženskou postavu, jak se několikrát snažila zabít a pohřbít celebritu, o které byla přesvědčená, že už je mrtvá (a musí se tedy logicky zbavit těla), a celebrita se jí pokaždé v nějaké nevhodné chvíli probere (třeba, když leží v jámě a ona na ni sype lopatou hlínu), tak se vážně nedá udržet příliš vážná tvář. A to i přesto, že je to docela morbidní. Kupodivu, celý příběh skončí úplně jinak, než jak to na první pohled vypadá. Protože ve skutečnosti chtěl onu celebritu úmyslně zabít někdo jiný. Víc ale nepovím.


Tento seriál se dá hledat pod dvěma názvy. Buď můžete zvolit I remember you, anebo Hello Monster. Opět seriál z policejního a vězeňského prostředí. Tentokrát tu ale máme psychopaty dva a u toho třetího, který by jím mohl čistě teoreticky být, budete stále váhat, zda jím opravdu je, nebo ve skutečnosti není. V tomto seriálu je hodně silná linka sériových vražd. S koncem jsem ale nebyla úplně spokojená, protože se (podle mého) některé věci úplně nevysvětlily a neuzavřely. Až na tento drobný nedostatek se mi to ale líbilo a podívala bych se na to znova.


Jako poslední jsem viděla Psychopath diary. A to se mi moc líbilo. Aneb, co se stane, když chronicky hodný kluk, který má rád detektivky a kriminálky, chce spáchat kvůli pracovnímu průšvihu sebevraždu. Místo toho se stane svědkem vraždy v režii sériového vraha, ztratí paměť, když do něj při útěku narazí policejní auto, najde náhodou jeho deník, do kterého si zapisoval své oběti a způsob, jak je zabil, a myslí si, že tím vrahem je ve skutečnosti on. A protože je na první pohled hodný kluk, kterému to docela pálí, policie ho přizve k vyšetřování, během kterého si myslí, že vlastně hledají jeho. Zároveň se začne sbližovat s oním psychopatem, o kterém do posledního momentu neví, že je vrah. V pozadí je mocný rodinný korporát.


The Goddess of revenge (nebo taky Get Revenge) je asi zatím tím nejlepším, co jsem z tohoto žánru viděla, proto dávám tento seriál až na úplný konec. Nejen, že tu máme prohnilý a mocný rodinný korporát, ale taky tu máme záhadu z minulosti, právní bitvy, špionáž, živé streamování život ohrožujících situací (například přenos z aukce orgánů, na které chtějí hlavní ženskou postavu postupně rozpitvat), mafii, domácí násilí, nájemné vraždy a spoustu dalších věcí, které dávají tomuto seriálu vážně silný náboj. Pokud chcete něco echt krimi, tohle by se vám mohlo líbit. Velmi kladně hodnotím i hudbu, během které mi vždy přeběhl mráz po zádech.

Zkoušeli jste někdy koukat na korejská dramata? Pokud ano, který seriál se vám líbil nejvíc?



 






Komentáře

Oblíbené příspěvky