Jak se chovat na Swapu?

Vzhledem k tomu, že o swapech začala v nedávné době psát i média, dá se očekávat, že tento trend bude v dohledné době posilovat. Ze svého bezprostředního okolí ale taky vím, že ne všude jsou swapy tak běžné, jako třeba v Praze nebo v Brně. Jsou i oblasti, kde nejsou buď vůbec, nebo se rozjíždí dost pozvolna. A to s sebou může přinášet nejistotu, jak se na takovou akci připravit, jak to probíhá a co od toho má člověk vlastně čekat.

A protože jsem se za zhruba rok a půl stala hodně ostřílenou swaperkou, dovoluji si napsat "něco jako návod", ze kterého můžete čerpat v případě, že se na takovou událost chystáte (třeba) poprvé. Tak pojďme na to.

Co je swap?

Swap je technicky vzato bezpeněžní výměna věcí, které máte doma, ale už se vám nelíbí nebo je nezužitkujete. Swap vždy probíhá na předem určeném místě ve stanoveném časovém rozmezí. Některé swapy mohou trvat jedno dopoledne/odpoledne, další probíhají i po dobu několika dní.

Opravdu je to zdarma?

Swap není bazar, což znamená, že nikdo v rámci akce nic neprodává. Předem si ale zjistěte, jestli pořadatel nepožaduje vstupné, které se může pohybovat od částek v horizontu desetikorun až po cca 200,-. Takový příspěvek většinou pomáhá pokrýt třeba pronájem prostor, kde se akce koná. V Brně bývají swapy většinou bez vstupu, například jen za dobrovolný příspěvek, ale u vás to může být jinak.

Co se tam nosí?

Na swap se většinou nosí nejrůznější věci. Od neotevřené kosmetiky přes domácí kytky, které máte navíc, nádobí a domácí potřeby, kabelky, boty, oblečení, knihy, bižuterii nebo dětské hračky a oblečení, kterých bývá na swapech skoro vždy úplně nejvíc. (Což je pochopitelné, protože jakožto aktivní teta dobře vím, že děti hodně rychle rostou a rodiče pak neví, co mají dělat s něčím, co měly na sobě jen párkrát.)

Co se tam nenosí

Obvykle se nenosí jídlo, rozbité a špinavé věci (vím, že během některých swapů organizátoři vadné věci buď rovnou vyhazují, nebo je vrací tomu, do je přinesl). Také se obvykle nenosí velkorozměrové věci. Dalším nepsaným pravidlem je, že přinést byste měli to, co dokážete unést v ruce. Příliš se nedoporučuje vozit autem nadrozměrné krabice s věcmi. Také se na swap nenosí například léky.

Jak zjistím, kde se swapy konají?

Osobně na tohle používám události na Facebooku, které jednou za čas projedu s heslem swap. Na základě toho mi to vyhledá už proběhlé, ale i chystající se akce. Vzhledem k tomu, že swapy vznikají často spontánně a nemívají prakticky žádnou reklamu, doporučuji sledovat události častěji.

Jak se na swapu chovat?

Na swapu většinou nebývá žádná kabinka, kde by bylo možné si věci vyzkoušet. Proto většina z nás na to jde pouhým odhadem podle štítku nebo přiložením oblečení k tělu. Když vám něco padne do oka, nemusíte to nikomu hlásit, prostě si to strčíte do tašky a je to vaše. Rozhodně se ale řiďte tím, že tašku s věcmi nikam nepokládáme, protože už se párkrát stalo, že se jí okamžitě zmocnil jiný swaper. To samé platí i o náhodně odložených věcech, u kterých nemusí být jasné, že někomu patří a nejsou součástí výměny. Proto je fajn nic neodkládat, nebo chodit alespoň ve dvou a průběžně se při obrážení věšáků střídat.

V neposlední řadě je také fajn myslet na to, že jen proto, že je něco zadarmo, ještě neznamená, že si to musíte všechno odnést domů. Opravdu si berte jen to, o čem si myslíte, že to využijete. (Já se takto vzdala při hrabání jednoho trika s nápisem. Paní, která na něj toužebně koukala, z něj pak měla obrovskou radost, když jsem jí ho strčila do ruky s tím, že ho až tak nutně nepotřebuju.)

Také dodávám, že je lepší na swapu chvíli korzovat a čekat, co kdo přinese dalšího. Pokud nejde o akci, kdy se nosí věci předem a v průběhu swapu už se žádné nepřidávají, to nejlepší může teprve přijít. U swapů, během kterých se věci nosí v jejich průběhu, je navíc lepší nechodit hned po zahájení, protože lidé tam musí ty věci nejdřív nanosit, že jo. :)

Jsou tam i věci pro muže?

Občas ano, ale nelze se na to úplně spoléhat. Někdy se na akci nastřádají pánské oděvy a doplňky z předchozích akcí, které nenašly svého majitele, ale obecně muži na tyto akce (zatím) tolik nechodí. A pokud ano, málokdy přinesou něco na výměnu.

Co když jsem se unáhlil/-a?

Pokud jste si přinesli domů něco, co vás sice na akci nadchlo, ale pak jste zjistili, že to asi nebude úplně ono (velikostně, materiálem, někde se ukázala nějaká vada, která nebyla předtím vidět atd.), můžete věc klidně přinést na další swap, kde získá šanci najít nového majitele.

Už jste byli na nějakém swapu? Pokud ano, líbilo se vám to?



Komentáře

Oblíbené příspěvky