Zamyšlení: O bozích a lidech

Tenhle článek mi nějakou dobu uzrával v hlavě. A dnes konečně přišel ten den, kdy jsem se rozhodla ho vypustit do hlubin světa onlinu. A od této chvíle děj se vůle boží.

Abych to trochu zkrátila a zároveň nastínila, o čem přesně bude řeč, tak půjdu rovnou k věci. Tenhle článek bude o tom, jak se někteří lidé staví do pozice samozvaných bohů, zatímco ostatním neustále podrážejí nohy. Setkat se s nimi můžete prakticky kdekoliv. Já ty (zhruba tři, nebo čtyři), které znám, potkala v oblasti (nejen) TFP focení. Mohou jimi být ale i řemeslníci, učitelé nebo i vaši vlastní rodiče. (Každý nechť si dosadí to svoje.)


Co mají tito lidé společné? V první řadě bych řekla, že naprosto příšerné výsledky práce. (Nebo minimálně značně průměrné.) Ovšem, kdokoliv má na toto konto výhrady, je okamžitě konfrontován s naprostou dokonalostí a neomylností jejich původce.

Proto se můžeme celkem často setkat s hláškami typu: 
  • Nebudu poslouchat tvoje rady, protože jsi JEN modelka. 
  • Nebudu poslouchat tvé rady, protože ty jsi zdravá a já jsem nemocný.
  • Moje práce je úžasná a dokonalá, ale vy ji nechápete/nedokážete ocenit, protože jen závidíte a jste hloupí.
  • Dané téma, které zpracovávám, je možná kontroverzní a urážlivé pro určitou skupinu lidí, ale tady jsme v Česku, takže vás to nemá co pohoršovat.
A tak podobně.


V podstatě se dá říct, že i když máte jenom ty nejlepší úmysly (poradit, podpořit...), pokaždé z podobného střetu odejdete jako hlupák. A to i v případě, že o dané problematice celkem hodně víte, nebo máte v dané věci několikaletou zkušenost. 

Na důvod takového chování asi nejspíš nepřijdu. Je otázka, zda je to dáno nízkým sebevědomím, nebo tím, že tímto způsobem "postižený" člověk pevně věří tomu, že má pravdu a ostatní jsou lidově řečeno blbci. (Celkem nedávno jsem slyšela originální poznámku jednoho takového člověka o tom, že když s ním chci probrat, s čím se právě potýká, tak je to stejné, jako kdyby on začal mluvit o létání na Měsíc. Bavit se o něm, k mému velkému zklamání, ale nechtěl.) 


Tento článek nepíšu proto, abych vám v něm dala nějakou zázračnou odpověď. O jedno se ale společně pokusit můžeme.

Tou věcí je takovým lidem ukázat, že jejich chování není v pořádku. Zvlášť, pokud je urážlivé, zraňující nebo jiným způsobem nevhodné. Samozřejmě, pokud jste student základní, střední nebo vysoké školy a nemáte zrovna štěstí na vyučující, v zájmu vašeho studia je lepší být s nimi alespoň trochu zadobře. (Stejně tak nemusíte být za každou cenu nepříjemní na svého šéfa. I když, toho lze v případě potřeby celkem rychle vyměnit.)

Rozhodně ale není v pořádku takto smýšlejícím lidem ustupovat, nebo přistupovat na jejich způsob hry. Není totiž nejmenší důvod, proč byste si měli své (občanské, partnerské, přátelské) názory nechávat pro sebe.  Máte právo o věcech mluvit i v případě, že s nimi nemáte žádnou osobní zkušenost. A to bez toho, aby o vás někdo říkal, že jste kvůli tomu směšní, nebo hloupí.


Poslední variantou, jak se takovému chování vyhnout je to, že budete jeho původce zcela ignorovat. (Případně si vás dotyčný zablokuje, protože mu budete narušovat jeho perfektní přesvědčení o sobě samotném.) To by ale mělo být až to nejkrajnější řešení, protože nějak se tito lidé musejí naučit vycházet s okolím.

Máte s podobným chováním nějakou vlastní zkušenost?


Komentáře

Oblíbené příspěvky