100 let republiky


 Republika letos slaví stovku, tak jsem se rozhodla udělat malý výtah z toho, jak jsem se i já částečně zapojila do těchto jubilejních “oslav”. 

Už v na začátku září jsem měla možnost předvádět na akci Dny Velkého Meziříčí, kde jsem byla i minulý rok. I letošek se nesl ve znamení oslav vzniku republiky. Až na to, že oproti loňsku se celý program protáhl na dva dny. 


Součástí celé akce byly módní přehlídky, ukázky vojenské výbavy, střelnice, foto koutek, hudební i taneční vystoupení a spousta dalších zajímavých aktivit. Také jsme si střihli přivítání Masaryka, které vycházelo z jeho reálné návštěvy Meziříčí. 


Stejně jako minulý rok, i letos příšerně pršelo. Naštěstí se nám na naše výstupy počasí umoudřilo, a tak přišlo i poměrně dost diváků. (Na oficiální fotky ještě čekám, takže se zatím spokojte s mými vlastními.) 
Sestřih z celé akce můžete vidět ZDE (mě konkrétně uvidíte v čase 11:43): 
Video: NovinyVM.cz

Další akce, které jsem se účastnila přímo 28. října byla oslava vzniku republiky v Brně. Ačkoliv se zde také šla módní přehlídka, byla jsem zde pouze jako divák. (Takže jsem si to pro jednou užila i z druhé strany.) 

Hrála zde živá kapela, rozléval se punč a mezi námi korzoval Masaryk s doprovodem. Opět pršelo, ale nikomu to příliš nevadilo. Taktéž zde byla střelnice, a dokonce i dobové vězení. 


Jelikož jsem se na akci oblékla co nejvíce dobově to šlo (i když ne ve všech ohledech), za svoji snahu jsem získala pamětní odznak, který si asi časem někde vystavím. Také jsem si koupila reprodukci novin z 28. října 1918.  

Večer jsem pak sledovala speciální vysílání v televizi. Den předtím jsem koukala na živý přenos Libuše z ND. I když mě opera baví, tohle mě až tak nevzalo.  

A nakonec přidávám malé kosmetické okénko. Od holek z Arome jsem koncem měsíce dostala k otestování krásný balíček produktů Manufaktura. Asi nikoho nepřekvapí, že se jednalo o limitovanou edici Lípa, která je naším národním stromem. 


Byla jsem šťastná, protože jsem o její koupi přemýšlela. No...a zdá se, že osud to rozhodl za mě. :)

V balíčku byl balzám na obličej, sprchový gel a krém na ruce. Nevím, zda znáte vůni lípy, ale za mě je to jedna z nejlepších vůní letošního roku. Hrozně mi připomíná dětství, kdy jsme s babičkou chodily k Labi do sportovního areálu Pod Lipou. (Ten najdete na severu Čech.) Takže je to i trochu nostalgie. 

Krom nádherné vůně se oba krémy hned vstřebají a nezanechávají pocit mastnoty, což je jednoznačně plus. Co se týče sprchového gelu, ten je trochu řidší a moc nepění, ale je ho potřeba jen málo, takže vydrží. (A fakt se mi na něm líbí ten střapeček.) 


A co vy? Slavili jste nějak 100 let republiky? A pokud ano, tak jak? Dejte vědět do komentářů. 

Komentáře

  1. Super, krásné kostýmy :) My jsme slavili rovnou první den školy a také jsme přišli v dobových kostýmech :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Vážená uživatelko, uživateli, děkuji za tvůj komentář.

Tvůj e-mail a osobní údaje, které mi odesláním komentáře dáváš k dispozici, budou využity pouze k tomuto účelu, kterým se rozumí přidání komentáře, včetně běžné statistiky návštěvnosti webu pro osobní účel.

Oblíbené příspěvky