Modelčin pomocník: Jak se vyhnout obtěžování?

Dnešní článek bude opět spadat do témat, které se týkají modelingu. Hned na úvod bych ale ráda řekla, že je možné je použít univerzálně, ať už se aktivně věnujete třeba hudbě, sportu, nebo jen potřebujete vědět, jak nějakou situaci uchopit ve svém osobním životě. Tento článek jsem se rozhodla věnovat obtěžování.

Určitě se shodneme na tom, že obtěžování není vůbec příjemné. Ne vždycky ale přesně víme, co dělat, když už na něj dojde. Nebo jak jednat, aby k němu ideálně vůbec nedošlo.

Často se stává, že modelka odpoví na zajímavě vypadající poptávku, pošle po mailu či po chatu několik svých fotografií a následně zjistí, že byly nějakým způsobem zneužity. V tom lepším případě se jedná o klasické fotky z focení, není ale výjimkou, že do éteru uniknou i ty značně citlivější, u kterých člověk nechce ani domýšlet, kde by mohly skončit.

Jak v tomto případě postupovat? V prvé řadě by měla být samozřejmost si daného člověka maximálně prověřit. Zní nabídka až příliš dobře? Je honorář až povážlivě vysoký? Daná osoba nemá profilovou fotografii a v přátelích nemá buď nikoho, nebo jen velmi pofidérní individua? I když se může zdát, že je těch varovných znaků dost, stále existuje velké množství lidí, které tato skutečnost vůbec netrefí do nosu. Pokud dojde k jakékoliv protiprávní činnosti - například ke zveřejnění citlivých fotek, pak by vaše kroky měly směřovat na policii. 

Určitě ale budete souhlasit, když řeknu, že po vzniknutí problému je poněkud pozdě plakat nad rozlitým mlékem. Proto raději vždy zapojte hlavu dřív, než později.

Mezi další nepříjemné situace, do které se můžete dostat, je neprofesionální chování fotografa. Sice jste se na něčem domluvili, ale styl, kterým se celá věc ubírá, se vám vůbec nezamlouvá. Případně vzduchem létají nepřístojné komentáře.

Jak postupovat v této situaci? Jak se říká: Líná pusa, holé neštěstí. Vadí vám něco? Pak se proti tomu jasně a hlasitě vymezte. I jako modelka, a hlavně jako člověk, máte právo říct svůj názor a hájit své zájmy. Opravdu to tedy neznamená fotit lascivní fotky, pokud to tak nechcete, nebo poslouchat vulgární hlášky, které směřují k jedinému cíli. Nepomáhá to? Pak jednoduše odejděte. Stejně jako v předchozím případě platí: Ověřujte, s kým jdete pracovat. Pokud má někdo pověst notorického škemrala, pak máte dostatek času se rozhodnout, zda to opravdu chcete.

*Pro všechny případy dejte někomu vědět kam jdete a s kým. Případně, kdy máte v plánu se vrátit. Také by vám v kabelce neměl chybět pepřový sprej, pro všechny případy.

Poslední příklad, jak se vyhnout obtěžování, bych ráda demonstrovala na případu: Jsem ráda sexy, ale přílišná pozornost mužů už je mi nepříjemná.

S tímto problémem se setkávám poměrně často u mnoha různých modelek. Tvorba většiny z nich je velmi sexy a provokativní. Nebudu tvrdit, že být sexy a provokativní je špatně, je ale na pováženou, zda když neustále své okolí doslova terorizuji svým tělem a křivkami, spolu s celou řadou náznaků a dvojsmyslů, zda si o to trochu nekoleduji. Můžete si pak tedy stěžovat, že někdo danou tématiku špatně pochopil a jedná se jen o hru, bohužel dost lidí věc může považovat za jasný impulz k vaší kontaktáži.  Ta může být často plná obtěžování za hranicí normálního chování.

Jak tedy postupovat? V tomto případě se můžete pouze zamyslet, co ve svých příznivcích vyvoláváte za reakce. Prodávat kotlety můžete, ale pak počítejte se vším, co daná věc obnáší.


Komentáře

Oblíbené příspěvky