Historické slavnosti ve Velkém Meziříčí - 1. Republika

Jak jsem již avizovala v jednom z dřívějších článků, přesně před týdnem se konaly Historické slavnosti ve Velkém Meziříčí, které se věnovaly období 1. republiky. Během těchto slavností bylo pro návštěvníky nachystáno množství vystoupení - od dětského loutkového divadla přes hudební vystoupení až po tři přehlídky dobové módy, kterých jsem se účastnila jako modelka.

Odjezd z Brna byl stanoven nejpozději na 7:30. Krom toho, že byla neděle ráno, tak ke všemu velmi hustě pršelo. A jelikož se celá akce konala venku, nebylo jisté, zda se nakonec nezkrátí či úplně nezruší.

Na místo jsme dorazili kolem 9 hodiny ráno, a to za stále trvajícího deště. Všichni jsme se nicméně dali do příprav první přehlídky, která měla lidem představit denní módu v období mezi lety 1918 - 1938. A protože se nás chystalo dohromady 20, umíte si jistě představit, jak to asi vypadalo. :)

Kadeřnice Irenka ze Spolku elegantních dam se postarala všem o odpovídající účes a ze mne se stala oficiálně neoficiální vizážistka všech, kteří to zrovna potřebovali. A že jich bylo dost....:)

Jako první jsem na sobě měla originální vycházkový model z konce 30./40. let s kloboučkem, kabelkou a nesměly chybět ani háčkované rukavičky.

Šaty, boty a doplňky: pujcovna-kostymy.com
Účes: Irena Vlahovičová

Nutno dodat, že během první přehlídky bylo na místě jen několik málo diváků, kteří se spokojeně schovávali pod množstvím kapucí a deštníků. V tento moment nám zřejmě vůbec nikdo nezáviděl.

Jako další přišla na řadu večerní a společenská móda. Tentokrát jsem vyfasovala černé dlouhé šaty s motivem květin a pošitými drobnými flitry. Na krk jsem pověsila korále, na ruce navlékla zvláště dlouhé rukavičky, přes ramena přehodila boa a do ruky si vzala drobnější kabelku na zlatém řetízku. Můžete si všimnout, že i líčení bylo pro tuto příležitost maličko výraznější.

Šaty, boty a doplňky: pujcovna-kostymy.com
Účes: Irena Vlahovičová

Šaty, boty a doplňky: pujcovna-kostymy.com
Účes: Irena Vlahovičová

A zde je celá naše skupinka ve večerních toaletách a společenských oděvech. :) Přehlídky se účastnili i ti úplně nejmenší z nejmenších.

A nakonec...

Šaty, boty a doplňky: pujcovna-kostymy.com
Účes: Irena Vlahovičová

Přišla móda pro volný čas, včetně prádla a plavek. 

Musím říci, že tento model jsem si zamilovala asi úplně ze všech nejvíce. Jednalo se o originální šaty z konce 30. let, háčkované rukavičky, baret a moji nejnovější knihu z roku 1926, kterou jsem se rozhodla využít jako vhodnou rekvizitu. (A kterou mi všichni zúčastnění nepokrytě záviděli.)

Šaty, boty a doplňky: pujcovna-kostymy.com
Účes: Irena Vlahovičová

Jak můžete vidět, k vidění byly například i sporty jako jízda na koni (a u toho úplně první dámské kalhoty), nebo lyžování. Z dále zastoupených sportů byla také cyklistika nebo plavání.

Pozn. Během této přehlídky již krásně svítilo sluníčko, což se odrazilo i na hojné účasti.

Šaty, boty a doplňky: pujcovna-kostymy.com
Účes: Irena Vlahovičová

Opět fotografie kompletní skupiny, včetně dítěte v kočárku.

Tento den se, i přes počáteční ošklivé počasí, velmi vydařil. Během celé akce jsem také získala mnoho nových přátel a moc jsem si to užila.

A jako bonus...



Téměř 50 minut záznamu z celé akce, které natočily Noviny Velké Meziříčí, čehož si my všichni velmi vážíme.



Komentáře

  1. Mně se vždycky hrozně líbila dámská móda během první republiky, takže na takovou akci bych šla určitě ráda, vypadá to suprově :)

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, akce byla vydařená. :) Tak třeba někdy příště :)

      Vymazat
  2. Hrozně se mi tento styl módy líbí :) skvělý článek!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Obecně jsme dospěli k závěru, že v té době lidé věděli mnohem lépe, co jim sluší. Žádné odebrané jeansy a neforemné mikiny, ve kterých vypadá člověk jak krabice.

      Vymazat
  3. Krásné šaty! Styl první republiky se mi strašně líbí! Díky za inspiraci na novoroční retro ples:-).

    Měj se krásně!

    www.bygabra.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Vážená uživatelko, uživateli, děkuji za tvůj komentář.

Tvůj e-mail a osobní údaje, které mi odesláním komentáře dáváš k dispozici, budou využity pouze k tomuto účelu, kterým se rozumí přidání komentáře, včetně běžné statistiky návštěvnosti webu pro osobní účel.

Oblíbené příspěvky