Ze života foto tvora: Podepsat smlouvu, nebo ne?

Dobré nedělní odpoledne všem!

Po odmlce, kdy mi, (zcela otevřeně), chyběla inspirace na další článek, jsem opět přišla na něco, o čem by stálo napsat. Celé to vzniklo na základě debaty ve skupince fotografů a modelek. Hlavní a nejdůležitější otázka zní: Podepisovat smlouvu před realizací focení?

Pod tímto tématem se strhla divoká debata o tom, proč se vyplatí smlouvu uzavírat, včetně klasického pláče nad (ne)kvalitou modelek.

Přemýšlel ale někdo nad tím, aby se na celou problematiku podíval i z druhé strany barikády? Samozřejmě že ne.

Osobně mohu říci, že smlouvu jsem při focení, (a tím myslím i focení formou TFP), využila snad jednou či dvakrát v životě. V průběhu let si ale někdy na základě svých zkušeností řeknu, že bych smlouvu měla fotografovi jako modelka předkládat mnohem častěji.



A jaké jsou ony hlavní důvody?

- Fotograf slíbí vyhotovení fotografií, ale nakonec je nedodá i přesto, že máte jako modelka s celou věcí určité náklady a focení bez výsledků vám sežralo čas, který byste mohla věnovat něčemu jinému. Rozhodně by se tedy hodilo, aby fotograf v tomto případě modelce zaplatil. (Ano, i focení je business. I zde se jasně měří míra má dáti/dal.) Také jsou zde experti, kteří fotografie nedodají, i když si za ně zaplatíte. V některých případech si člověk řekne, že příště už bude chytřejší. Pokud se vám ale toto stane například u focení svatby, pak už to může být problém poměrně zásadního rozměru.

- Fotograf s vámi fotí formou TFP bez smlouvy a po určitém čase zjistíte, že vaše fotografie, bez vašeho vědomí a svolení, se nachází na fotografově internetovém obchodě. Pokud tedy fotíte s někým neznámým a neprověřeným, doporučuji sepsání smlouvy, kde jasně definujete užití vašich fotografií. Není přípustné, aby se na vás tímto způsobem někdo obohacoval a ještě si myslel, že na takovou botu nepřijdete. 

- S předchozím bodem se pojí i to, kdy jsou vaše fotografie z focení TFP předány třetí straně pro komerční účely. Jako modelka utřete nos tam, kde má fotograf zlatý důl. Pokud už fotíte komerci, pak trvejte na smluvním vyplacení honoráře. (A v žádném případě neskákejte ani na to, když vás značka osloví sama s tím, že se jedná o projekt TFP. Focení do katalogu bez vyplacení honoráře je hodno upálení na hranici.)

Internet je plný příběhů, kdy něco nafotíte, ale nakonec dané fotky nemůžete použít, protože vám to někdo zakázal, (v tomto případě jde hlavně o nešvar modelek), fotky z focení nedodal (častý nešvar fotografů, a to i v případě, že jste si za focení zaplatili), nebo fotky z focení pro obohacení portfolia sloužily ke generování zisku (častý problém všech).

Dokud nebudeme dbát na to, aby svět fotografické tvorby fungoval bez nějakých postranních kliček, pak se vždy ujistěte, že ten hloupý cár papíru nezapomenete doma při svém dalším focení.

Komentáře

Oblíbené příspěvky