Etiketa: Zbytečnost moderní doby?

Ačkoliv se tomuto tématu na blogu nevěnuji, po zralé úvaze jsem se rozhodla, že nebude úplně od věci ho přeci jen trochu nakousnout. Postupem času jsem totiž dospěla k názoru, že móda s etiketou mají mnoho společného.

Možná za to může fakt, že jsem si v několika posledních měsících zvláště oblíbila období První republiky, nebo lidé, kterými se obklopuji a které považuji za inspirativní. Realitou ale je, že mnoho lidí nemá základní povědomí o tom, co se sluší. (Tento poznatek jsme čile diskutovali u včerejšího oběda.)


Nemluvím teď zrovna o případech, kdy při vstupu do místnosti pozdravíme, nebo slušně poděkujeme v případě, že nám někdo poskytne laskavost. Jedná se spíše o takové ty návyky, jako například v kavárně nikdy neolizovat lžičku od kávy, (což je přípustné jen v případě, že jste si objednali cappuccino), nebo absence zakrývání úst při kašli a kýchání, (vážně, není nic horšího, než když vám někdo prskne svého bacila přímo do obličeje).

Pořád hledáte tu spojitost, mezi etiketou a módou, o které jsem mluvila na začátku článku?

Je to jednoduché. Často vídám perfektně upravené lidi, oblečené podle poslední módy, ovšem - s naprosto odstrašujícím chováním. Pokud chcete být za dámu, pak by bylo vhodné se zcela vyvarovat vulgárních projevů a hlasitému smíchu, který je slyšet až na druhou stranu místnosti. Pokud chcete být za gentlemana, pak by mělo být samozřejmostí podržet někomu dveře, nebo někomu nabídnout své místo v dopravním prostředku. (Třeba staré babičce či dědovi, kteří se snaží ze všech sil udržet tyčky.) Samozřejmě tím ale nikoho nenabádám, aby neustále skenoval své okolí a dával pozor, kdo nastupuje. Když už ale někdo takový stojí ve vaší blízkosti, je toto chování rozhodně na místě.

Myslím si, že jakmile se lidé začnou chovat úměrně svému zevnějšku, zjistí, že na světě je to najednou mnohem lepší. Ženy se nebudou vztekat, že jim nikdo nepomůže do kabátu a muži nebudou mít pocit, že si nemohou dovolit být muži, protože by se to setkalo s nepochopením. Ze své zkušenosti vím, že nebývá na škodu občas chtít trochu více. (Třeba otevřít dveře od auta.) 

Pokud vás téma etikety v reálném životě zajímá, mohu vám doporučit způsob, jakým se v tomto ohledu snažím sama vzdělávat:

- čtěte knihy o etiketě - je jich dost a nikdy se vám v knihovně neztratí
- sledujte videa - zajímavé jsou několikavteřinové spoty, které přibližují jednu konkrétní problematiku
- sledujte některou z královských rodin - věděli jste, že pokud byste se dostali na banket britské královské rodiny, tak musíte skončit s jídlem vždy, kdy královna?
- pěstujte gramatiku - občas to ujede každému, ale stávat by se to nemělo, (ideálně)
- snažte se být diplomati - jedná-li se o oficiální situace, (třeba v práci), konfrontaci s trollem nebo odmítnutí spolupráce - nepropadejte negativním emocím, odmítnout někoho lze i slušně

Pokud v tomto oboru najdete své hobby, bude to pro vás jedině velké plus, které vám ulehčí například hledání práce, nebo navázání zajímavé spolupráce. Také budete působit jako zralejší a zajímavější osobnost, která bude vzorem pro ostatní.

Tak co - budete ještě olizoval lžičku od kávy?

Komentáře

  1. Díky za tento článek. Nelze než souhlasit, snad jen, že lžička se snad smí olizovat i v případě latté. :)

    Z knížek o etiketě mám ráda paní Evu Filipovou, je čtivější než Špaček a řeší i současné situace. Některá pravidla etikety jsou dnes již možná přežitkem (třeba že to zmiňované cappuccino se odpoledne neobjednává), ale je dobře o nich aspoň vědět.

    OdpovědětVymazat
  2. Mne by popravde stačil aj ten základ - slušne sa odzdraviť. Veľmi často sa mi stáva - najmä v práci, že ľudia vojdú do miestnosti a ticho... alebo ja pozdravím, lebo príde napr. staršia kolegyňa... a ticho. Všetci sa mi čudujú, prečo ma to dokáže tak vytočiť, ale dokáže - doslova do nepríčetnosti. Pre mňa je to neuveriteľná urážka a prejav ignorantstva a nevychovanosti. A najviac ma prekvapuje, že je to viac problém ľudí nad 50 ako nad 20. Takže ak nezvdládajú ľudia ani úplný základ, myslím si, že je zbytočné im vysvetlovať nejaké zložitejšie úkony.=D Ale čestne priznávam, že lyžičku od kávy oblizujem aj ja, hoci viem, že sa to nemá ... lebo je mi ľúto nechať zaschnúť na lyžičke kusisko "cremy". Hádam mi bude kvôli tomu odpustené.=D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Vážená uživatelko, uživateli, děkuji za tvůj komentář.

Tvůj e-mail a osobní údaje, které mi odesláním komentáře dáváš k dispozici, budou využity pouze k tomuto účelu, kterým se rozumí přidání komentáře, včetně běžné statistiky návštěvnosti webu pro osobní účel.

Oblíbené příspěvky