Když ano střídá ne: Souhlas ke zveřejnění fotografií

Po delší úvaze o tom, které z témat modelingu by se hodilo k samostatnému zpracování jsem se rozhodla zabrousit do trochu temnějších vod. Dnes se totiž budu věnovat zcela a konkrétnímu tématu, kterým je souhlas a celkový proces při zveřejnění pořízených fotografií.


V této situaci se ocitají jak modelky, tak fotografové. Bohužel, nelze říci, že nějak ojediněle. Fotograf zadá poptávku na projekt a přihlásí se mu modelka, která aktivně souhlasí. Focení proběhne zcela bez problému, fotky se vydařily přesně jak mají. Tak kde je tedy problém? Proč nelze ten fantastický výsledek, na kterém oba tolik pracovali, vystavit veřejnosti k obdivu?

Protože model si to rozmyslel. 

Jak já sama vždy říkám sobě i ostatním - vždy si dobře rozmyslete, do čeho chcete jít a do čeho už raději ne. To, co se vám ze začátku může zdát jako výborný nápad pak mohou začít nahlodávat myšlenky jako: ,,A co když to uvidí přítel?''. Do slova přítel si můžete dosadit své vlastní slovo, kterým může být například také zaměstnavatel, rodiče, děti nebo příliš aktivní personalista ve firmě, kde se hlásíte o práci. Pak totiž lze předejít situaci, kdy hodiny na něčem usilovně pracuje několik lidí a výsledek si nakonec nemůže dát do portfolia nikdo. V tom horším případě se fotograf s vaším ne tak jednoduše nesmíří a fotky i přes váš protest vystaví někde, kde o tom vy rozhodně nebudete vědět.

Pokud i tak chcete mít nějakou zajímavou fotku do svého alba, případně pro přítele/manžela, raději si za focení zaplaťte. Jedině pak budete mít jistotu, že fotografie neuvidí nikdo, kdo je vidět nemá.

Aby to však nebylo jen o modelech a modelkách, musím dodat, že tímto problémem trpí i druhá strana.

Model či modelka přijedou na focení, pečlivě se na něj nachystají, hodiny pózují a výsledné fotografie nakonec nikde. Nejhorší je, že fotografka či fotograf přestanou komunikovat a systematicky se vyhýbají jakékoliv uspokojující odpovědi na vaše otázky. Mezi nejčastější vysvětlení patří věty typu: Fotky nevyšly, nelíbí se a prostě je to celé na pytel.

To, že se fotografie nakonec i přes veškerou snahu nepodaří se občas stává. Pokud je ale fotograf opravdový profesionál, měl by buď samotné focení přerušit s tím, že to celé jaksi nevychází dle představ, případně by měl nabídnout jiné focení jako náhradu. Rozhodně ale není fér tvářit se, že vše je naprosto v pořádku a pak se odmlčet. Na věky věků.


Komentáře

Oblíbené příspěvky