Umění být sám sebou.

Nad tímto námětem medituji už od dnešního rána.

Věc tak prostá, ale zároveň tak kontroverzní. O co přesně jde?

O nic.

Jen o to, být sám sebou.


Proč si myslím, že je toto téma tak kontroverzní? Převážně asi proto, že poslední dobou neustálé slýchám názory, kterými bych se (asi) měla řídit, aby ti ostatní kolem mne byli spokojení. Asi nemusím říkat nic o tom, že jsou to mnohdy názory uštěpačné a rýpavé, ale veskrze mi je všichni předkládají pro mé vlastní dobro. (Ano, jak také jinak.)

Někdy se (nejen) jako umělec dostanete do fáze, kdy máte pocit, že všichni ostatní ví tak nějak mnohem lépe, co byste měli dělat. Jsem si jistá, že i vy, kteří navštěvujete můj blogg, máte kolem sebe nějakého našeptávače, který vás neustále zrazuje od věcí, které vás baví a jdou, případně vám tvrdí, že se na to vůbec nehodíte, ačkoliv máte za sebou nějaký prokazatelný úspěch.

Otázkou je: Opravdu vám do toho má kdo mluvit?

Za roky své umělecké praxe jsem se setkala s kdečím (a také s kdekým). Tak, jako vím, že vše dobré, co je řečeno před slůvkem ,,ale'', jako by ani neexistovalo, tak také že notoričtí rýpači se rekrutují z řad lidí, kteří mají příliš volného času a nevědí co s ním. Ne zrovna zřídka jsou to také lidé, kteří sami měli nějaké ambice, ale z nějakého důvodu nedošlo k jejich naplnění. Ne nadarmo platí, že pokud nemůžete něčího úspěchu využít, tak mu ho alespoň zničte.

Bohužel ještě mnoho z nás nedosáhlo onoho stupně asertivity, kdy si řeknete, co je komu do toho a že se jedná o vaše svobodné rozhodnutí, čemu a jak se budete ve svém životě věnovat. 

Zrazuje vás rodina od bloggování? - Ano, je to nemilé, ale pokud váš blogg nikoho neuráží a ani nikomu neubližuje, nevidím důvod, proč by se měl někdo pohoršovat nad recenzemi kosmetiky nebo knih.

Tvrdí vám vaši kamarádi, že nemáte na to, stát se herečkou, modelkou nebo zpěvačkou? - Ne každý má sice vlohy úplně na vše, ale s dostatkem práce na sobě samém toho lze naprosto s přehledem dosáhnout. Pokud vám nejde herectví, stále se můžete stát filmařem či producentem.

Vysmívají se vám, že s vašimi sportovními výkony to na Olympiádu nedotáhnete ani náhodou? - A to řekl kdo?

Všichni budou vždy vědět lépe než vy, co je pro vás nejlepší a co byste měli dělat, abyste byli pro své okolí přijatelní. A stejně tak vy byste měli vědět, že je to váš život, vaše rozhodnutí a vaše věc.

Vždy, když se s něčím takovým setkám, v hlavě mi naskočí velmi pravdivý text Nafrněné od Barbory Polákové.

P.S. Na každou opravdu významnou osobnost naší historie lidé mnohdy koukali divně. Když se s tím zvládl poprat Da Vinci, máte důvod se tomu nepostavit vy?



Komentáře

  1. Máš úplnou pravdu! Hlavní je zůstat sám sebou a dělat to, co nás baví, protože potom nás život odmění! ♥
    Krásný článek a hlavně pravdivý!!!♥♥♥:)
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Vážená uživatelko, uživateli, děkuji za tvůj komentář.

Tvůj e-mail a osobní údaje, které mi odesláním komentáře dáváš k dispozici, budou využity pouze k tomuto účelu, kterým se rozumí přidání komentáře, včetně běžné statistiky návštěvnosti webu pro osobní účel.

Oblíbené příspěvky