Dneska už se tomu směju - Autobiografie Adiny Mandlové

Krásné čtvrteční odpoledne všem!

Dnes jsem se, po několika týdnech, rozhodla napsat o svém nejnovějším knižním úlovku. A ačkoliv by se mohlo zdát, že se recenze knih na můj blog příliš nehodí, opak je pravdou. Dnes vám hodlám představit knihu, která popisuje život jedné z našich nejvýznamnějších hereček z období 30. a 40. let - a to konkrétně Adiny Mandlové.


Zájem o tuto knihu mne přepadl vcelku náhle. Filmy pro pamětníky jsem sledovala už od mala, ale teprve koncem minulého roku mne začaly zajímat tehdejší poměry ve filmu o trochu více.

A proč jsem si vybrala zrovna Adinu? 

Ačkoliv mnoho lidí říká, že se neřadí mezi jejich oblíbené herečky, a preferují například herečku Věru Ferbasovou, nebo Natašu Gollovou, málokdo ví, že Adin život se oproti jejímu filmovému obrazu dost lišil. 
A protože se jedná o jednu z mých nejoblíbenějších hereček, jednoho dne jsem na tuto knihu narazila a musím říci, že mne velmi zaujala.

Kdo by býval tušil, že je Adina taková skvělá spisovatelka? Na každém listu knihy,(kterých je něco přes 300), s jistou sebeironií popisuje svůj život už od útlého dětství. Nezdráhá se popisovat ani situace, kdy byla v dětství nucená krást jídlo, aby ona i její rodina vůbec přežili. 
Na knize je mi také velmi sympatické, že tehdejší dobu, kterou máme tendenci si tak idealizovat, popisuje zcela bez příkras. Najednou zjistíte, že tehdejší doba byla v mnoha ohledech mnohem nevázanější, než by každý čekal. A to nejen proto, že se při natáčení pilo už od rána a miláček národa, Hugo Haas, měl velký problém s nadužíváním kokainu.

Kdo by neznal Kristiána?

Krom toho, že se rozepisuje i o svých vztazích, (kterých byla spousta, mnohdy se jednalo jen o vztahy účelové), také se dozvíte o jejím pobytu ve vězení a omylech, které tomu předcházely. 

Kniha je rozdělená na dvě části - jedna část kapitol se věnuje životu v rodné zemi, druhá životu v zahraničí. Taktéž nás provází mnoho fotografií - jak těch notoricky známých, tak těch z jejího soukromí. Na samém konci knihy se nachází seznam všech rolí, které kdy získala a hrála. Mimo jiné - kniha obsahuje i rozhovory z doby, kdy se Adina na sklonku života vrátila domů. Jedná se tedy o zcela ucelený pohled na tuto osobnost v různých obdobích jejího života.

Co se týče dostupnosti knihy - jedná se o rozšířené vydání knihy, která vyšla v 90. letech. Jelikož však je i toto vydání trochu staršího data, s jeho dostupností je to trochu složitější. Pokud má člověk opravdu štěstí, nalezne v některém knihkupectví jeden z mála zbývajících kousků. Případně mohu snad doporučit ještě antikvariát.

Závěrem bych řekla, že život Adiny Mandlové byl velmi pestrý. Mnohdy se nějakým nedopatřením stala terčem drbů a pomluv a její tresty byly spíše exemplárního charakteru. I přesto je však kniha napsána inteligentním, lehce kousavým humorem a všechny situace, do kterých se autorka dostala, přijímá bez toho, aniž by sama sebe považovala za oběť, (jak mnozí víme, to byl spíše styl Lídy Baarové).

Rozhodně tedy mohu tuto knihu vřele doporučit všem, kteří si přejí opravdu nahlédnout pod pokličku zlaté éry, a to zcela bez jakékoliv autocenzury.

Jen pro ten dnešní den
stojí za to žít,
jen klid svůj tichý mít,
víc po ničem netoužit...


Komentáře

  1. Super článek. Miluju tuhle dobu a filmy o ní. Teď zrovna sjíždím Bohému a před tím jsem konečně po letech odkládání viděl Lídu Baarovou. No, jsou to zvláštní osudy a člověku je smutno z toho, jak víceméně všichni dopadli.

    OdpovědětVymazat
  2. Ach ano, Bohéma....taky se na ni dívám. Dívala jsem se i na rozhovor s autorkou na DVTV. A myslím si, že tato dáma by udělala lépe, kdyby tento seriál pojala spíše jako dokument. Vzhledem k postavám a mnoha dalším nesrovnalostem, které jsou od pravdy na míle daleko.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Vážená uživatelko, uživateli, děkuji za tvůj komentář.

Tvůj e-mail a osobní údaje, které mi odesláním komentáře dáváš k dispozici, budou využity pouze k tomuto účelu, kterým se rozumí přidání komentáře, včetně běžné statistiky návštěvnosti webu pro osobní účel.

Oblíbené příspěvky